verantwoordelijkvoorhetlevenvaneenander

Kennelijk is het erg moeilijk om je verantwoordelijkheid te nemen voor het leven van een ander. Iets wat wij in de zorg wel dagelijks doen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en hoe?

Het enige wat de rest van Nederland moet doen is in z’n huis blijven of afstand houden.

Er is zelfs een NL alert voor nodig om je verantwoordelijkheid te laten nemen.

Wij zorgverleners in het Noorden van het land staan in opperste staat van paraatheid. Omdat je zo nodig een wandeling moest maken of met je fietsclub en hardloopgroep zo nodig naar buiten moest. Je houdt geen afstand. Ik zou je wel willen slaan, maar dat kan niet want dan kom ik te dichtbij. Misschien sla ik je wel als dit allemaal over is. Als je dan nog leeft tenminste, want dat weet je niet.

Mijn medewerkers zijn bang, bang voor mensen zoals jij. Mensen die alleen aan zichzelf denken, iets wat wij niet kennen. Mensen die liever met elkaar gaan hardlopen. Lekker lachen met elkaar wat een vrolijke boel en “lekker genieten” van de zon. Ik zag jullie plezier. Jullie renden langs mij. Ik denk aan Brabant, aan mijn collega’s daar. Ik denk aan de oproepen die bestuurders doen om spullen te leveren. Ik denk aan de artsen, die vechten voor de levens. De mensen die hun kind verloren zijn door het coronavirus. Je kind verliezen? Ik kan er niet eens aan denken zonder te moeten janken. Jij, brengt kinderen in gevaar en dan bedoel ik ook kinderen die gewoon wat ouder zijn. Denk je misschien dat oudere mensen geen gevoel hebben? Die mensen in een verzorgingshuis die zitten te wachten op een bezoek van een kind, waar ze zo van houden en die ze zo erg missen? Zoveel verdriet. Zoveel gemis. Zoveel eenzaamheid. Gelukkig heb jij met je spontane vrienden lekker nog even kunnen hardlopen. Geen eenzaamheid.

Onnozele mensen die speels, onzorgvuldig omgaan met het leven van een ander. Maar jij, nee jij vind je hardloop groepje belangrijker. Je hebt zeker ook hard staan klappen hè dinsdag. Zodat je aan een ieder kan laten zien hoe goed je mee doet. Je hebt het misschien op social media geplaatst hoe goed de zorg bezig is. Mooie plaatjes. Inspireren teksten. Je vergat er alleen eentje: “jullie kunnen de tering krijgen, want ik vind mijn hardloopgroepje veel belangrijker” had ik begrepen, maar ga ook niet staan klappen of lieve plaatjes delen.

Ik zie je straks, niet in mij makkelijke broek, die je gisteren zag, en met mijn zonnebril op, maar in mijn verpleegstersuniform, met een beschermingsbril, als ze er nog zijn. Dan vecht ik voor het leven van jouw kind, je man, je vrouw, je vader of je moeder, je beste vriend(in) of je sport maatje. Je huilt. Je bent bang. Je voelt je misschien schuldig. Je moest zo nodig hardlopen toch? En dan vraag ik je:

** was thuisblijven dan zoveel gevraagd?**

*****is jouw hardloopgroepje of fietsgroepje belangrijker dan het leven van je kind, je vader of je moeder?*****

Daarom, omdat ik ook niet de beroerdste ben, sluit ik af met wat positiefs. Inmiddels verstrijkt de tijd en zie ik steeds minder groepjes buiten. Goed zo, want anders kom ik met de houten blokfluit van mijn 2- jarige dochter achter je aan. En ik kan heel hard lopen. Want ik werk in de zorg.

*****Tips van extreem weer*****


Wat kun je nog doen met dit lekkere weer?
10 tips voor jong & oud. (Tijdens coronacrisis)

• Lekker ontbijten in de tuin

  • Met dit lekkere weer stel ik voor om je jas, of een dikke trui aan te trekken, en met het gezin lekker een hapje te gaan eten in de tuin. Dit is toch weer eens wat anders dan binnen zitten. Daarbij is de zon goed voor extra vitamine D.

• Gras maaien

  • Als jij nu ook verplicht vrij bent, kan je wellicht je tuin een extra onderhoud geven. Gras maaien bijvoorbeeld? In maart is het altijd verstandig om voor de eerste keer te maaien, dit zorgt voor een gezond gazon. Daarbij werkt de geur van vers gemaaid gras volgens wetenschappers gelukzalig en maakt het een stofje endorfine vrij in je hersenen waar u gelukkiger van wordt.

• Met de hond wandelen

  • Je kunt dit beter met 1 of 2 man doen, en niet met z’n alle tegelijk. Maar met de hond wandelen ben je er toch even uit. Maak gerust een extra groot rondje, jou hond 🐕 zal hier geen bezwaar van maken! En frisse lucht is goed voor je.

• Spelletjes

  • Kinderen zijn vaak met weinig al tevreden. Waarom ga je met de kids niet gezellig verstoppertje spelen in de tuin? (Of als de tuin niet groot genoeg is, in een rustige park?) je kan ook knutselen, of stoep krijten met de kids. Ideeen genoeg, en 100% veilig. Vermeid stranden, grote parken, en speelplaatsen.

• Barbeque

  • Ja het is misschien nog wat vroeg! Maar eigenlijk kan dit altijd, zolang de zon maar schijnt. Het doorbreekt thuis sowieso de verveling een beetje, zelfs al eet je het vlees binnen op, de smaak roept de zomer in jou naar boven. Heerlijk gevoel toch?

Oké, genoeg te doen dus als het buiten lekker weer is. Maar wat nou als je geen tuin hebt? Of je vind het echt te risicovol om naar buiten te gaan?

• Maak van uw woonkamer een bioscoop.
Doe eens gek! Haal heerlijk ijs, chips, popcorn, kaas, en worst in huis, zet dit op tafel! En geniet van een avondje vol met leuke films! Zolang, tot de helft in slaap is gevallen op de bank. Voor 1xtje mag het!

• Puzzelen
Ben jij graag creatief bezig met het hele gezin? Koop 2 leuke puzzels, 1 voor de ouders, en 1 voor de kinderen. Maak er een wedstrijdje van wie als eerste de puzzel af heeft! (Laat wel je kinderen winnen hè? 😉 )

• Karaoke, of nummers raden
Mijn ouders hadden vroeger weinig budget. Desondanks was het thuis altijd gezellig! Wij deden aan karaoke avondjes, zet YouTube aan, en zing gezellig mee. Of laat elkaar een nummer raden die jij opzoekt. Elk goede (als eerst gegeven) antwoord levert punten op. Enorm gezellig! Echt waar!

• Kaarten
Wie is het best in pesten? Ik verlies dit werkelijk altijd, maar misschien zijn jullie als gezin echt aan elkaar gewaagd! Dit dood de tijd een beetje.

• Lees de reacties, wellicht staan hier nog wat goede tips tussen.

Help je medemens, want ze kunnen zichzelf niet helpen..

  • Wat zijn jou goede ideeen in deze tijd van crisis? Plaats ze in de reacties!